Berliinin Suomi-opas (2024 painos)

Berliinin Suomi-opas (2024 painos)

Oletko koskaan käynyt Suomessa – Berliinissä?

Pelkäätkö lentämistä, sinulla ei ole budjettia uudelle matkalle tai etsit erityistä treffiideaa kulttuurista kiinnostuneelle tai Suomea rakastavalle kumppanillesi, maaseutumatkailu kaupungissa voi olla jännittävää toimintaa. Mikään ei tietenkään voita todellista maallavierailukokemusta, mutta suomalaisten vaikutteiden löytäminen voi myös lievittää vaellushalua ja se on mukava, hauska ja luova tapa tutustua kaupungin uusiin, ehkä tuntemattomiin osiin.

Suunnitteletpa sitten lomaa Suomessa tai päiväretkiä Berliinissä, molemmat vaativat valmistautumista. Jälkimmäiseen suosittelen tutustumaan Suomen Saksan-suurlähetystön nettisivuille sekä heidän Instagram-sivulleen “finbotschaftde”. Erityisesti verkkosivuston tapahtumat-osio sekä finbotschaftden seuraamien Instagram-tilien katselu olivat loistavia lähteitä suomalaisvaikutteisten paikkojen löytämiseen Berliinistä. Löysimme siskoni kanssa niin monia aktiviteetteja, kauppoja ja tapahtumia, joissa vierailla tai joihin osallistua Berliinin matkamme aikana viime syyskuussa, että oli mahdotonta tehdä niitä kaikkia.

Felleshus

Hyvä lähtökohta matkallemme olivat itävaltalais-suomalaisten arkkitehtien Berger+Parkkisen suunnittelemat pohjoismaiden suurlähetystöt Berliinissä kauniissa Felleshusissa. Felleshus on viiden pohjoismaisen Tanskan, Suomen, Islannin, Norjan ja Ruotsin suurlähetystön kulttuurikeskus ja tapahtumapaikka.

Se on avoin yleisölle, ja siellä järjestetään näyttelyitä, luentoja, konsertteja, luentoja ja konferensseja. Voit oppia lisää Pohjoismaista ja saada inspiraatiota tuleviin pohjoismaisiin tapahtumiin – huomasimme kutsun Muumibileisiin Pankebuchissa (paikka, josta voi yleensä ostaa pohjoismaista ja balttilaista kirjallisuutta, kuten romaaneja, trillerejä, klassikoita, matka- ja lastenkirjoja Berliinissä) tai elokuvavinkkejä. Jos tulee nälkä, voit nauttia pohjoismaisen lounaan ruokalassa tai kahvin kahvilassa.

Vierailimme pohjoismaista metallimusiikkia käsittelevässä näyttelyssä “Der harte Norden”, joka esiteltiin taiteen, taustakuvien, fanzinien, näyttämön rekvisiitta, vaatteiden, haastattelujen ja musiikin kautta. Oli todella mielenkiintoista nähdä ja lukea näyttelyistä ja lavarekvisiitin historiasta pääosin taiteilijoiden itsensä luomia. Saimme myös Spotifysta kullekin maalle välttämättömän kuuntelulistan Children of Bodomin, Stratovariuksen, Sentencedin ja Nightwishin suomalaisten kappaleiden kera.

“Kaffebarissa” meillä oli kahvia, kuumaa kaakaota ja kanelikääryleitä. He tarjosivat muutamia mukavia jälkiruokia, kuten pohjoismaisia biscottia, suklaapalloja tai kokostoppia. Myös pieniä pohjoismaisia (design)tuotteita, kuten keittiöpyyhkeitä tai ruokaa, kuten lakritsia, kahvia ja makeisia, oli mahdollista ostaa.

Kioski Berliini

Kioski on ihana miniravintola keskellä luovaa sisäpihaa Berliini-Kreuzbergissa. Kauniin kirkkaankeltaisen kioskin on suunnitellut slovenialainen arkkitehti Saša J. Mächtig. Ollakseni rehellinen, haluaisin myös omistaa sellaisen ja käyttää sitä pop-up-ravintolana puutarhassamme tai toimistona jossain metsässä – se näyttää vain upealta ja on täydellisen kokoinen.

Nimi “kioski” tulee Suomesta, samoin kuin omistajan äiti Ann-Marie von Löw. Äitinsä keittokirjan innoittamana hän tarjoilee karjalaisia piirakoita, kanelipullia, pullaa ja muita suomalaisia herkkuja. Valitettavasti omistaja oli lomalla kun vierailimme, joten suomalaisia herkkuja ei ollut mahdollisuutta tilata, koska hän tekee ne kaikki itse. Se oli kuitenkin mukava vierailu, mutta toivomme paremman onnen ensi kerralla.

Alvar Aalto Talo

Jos olet lähellä Hansa-aluetta, älä unohda vierailla Alvar Aalto -talossa. Alvar Aalto, yksi modernin arkkitehtuurin ja muotoilun suurimmista nimistä, Itävallassa ja Saksassa luultavasti parhaiten tunnettu Savoy-maljakoistaan, vietti aikaa myös Saksassa ja osallistui vuonna 1955 kansainväliseen arkkitehtuurinäyttelyyn, jossa hän suunnitteli tämän talon. Se on rakennettu vuonna 1957.

Tuolloin rakennuksen arkkitehtoninen suunnittelu oli todella innovatiivinen. Se yhdistää kaksi taloa avoimella ja katetulla pohjakerroksella, jossa on valkoisia pylväitä. Katossa on myös aaltoilevat rakenteet, jotka tunnemme hänen kuuluisasta maljakosta. Talo näkyy vain ulkopuolelta, koska se on asuinkompleksi, mutta voit lukea siitä lisää netistä.

Hartog

Jos etsit suomalaista design-ostoskokemusta, Hartog on oikea paikka Berliinissä. Vuodesta 1936 lähtien tämä viehättävä pieni kauppa on varastoinut pohjoismaisia aarteita Suomesta, Tanskasta, Ruotsista ja Islannista sekä Saksasta. Suomen ystävät löytävät kauniita paloja Marimekolta, Iittalalta, Lovilta, Globe Hopelta ja monilta muilta tunnetuilta merkeiltä. Värikkäät design-esineet yksinkertaisesti herättävät iloa ja on ihana kokemus tutustua tuotteisiin myymälässä. En voinut olla ostamatta toista paria Muumi-sukkia, joissa oli Sniff.

Jos kaupassa ei pääse käymään, Hartogilla on myös kiva verkkokauppa ja mahtava blogi, jossa on todella mielenkiintoista tietoa suomalaisista design-uutuuksista, resepteistä ja koristeista.

Studio183

Sattumalta törmäsimme suomalaiseen muotoiluun Studio183:ssa konseptikauppakeskuksessa BIKINI Berlinissä. Studio183 on pop-up-myymälä, jossa on laaja valikoima kansainvälisiä ja Berliinissä asuvia taiteilijoita ja suunnittelijoita. Jos pidät ylellisistä vaatteista ja koruista, se on loistava paikka poimia muodikas esine itsellesi.

Kun vierailimme Studio183:ssa, heillä oli kauniita puisia korvakoruja suomalaiselta suunnittelijalta sekä upeita esineitä FNRM:ltä – Suomen kansallisromantiikkamuseolta – muotisuunnittelukollektiivilta, johon kuuluu kolme Aalto-yliopiston muotitutkinnon suorittanutta Julia Montin, Amina Saada ja Mo Ziwei. Siellä oli paljon kappaleita, joita haluaisin mielelläni omistaa – Suomi ja romantiikka ovat vain minun juttujani!
Siskoni päätti ostaa yhden upeista jättiläiskasseista, joissa on röyhelöt. Toivottavasti pääsen joku päivä käymään myös Helsingin Liike-liikkeessä – josta saa pääosin ostaa heidän vaatteitaan.

Lisää vinkkejä suomalaisiin paikkoihin Berliinissä

Valitettavasti emme ehtineet vierailla Galerie Pleikussa (Eugen-Schönhaar-Straße 6A, 10407 Berliini) – suomalaisen nykytaiteen itsenäisessä taidetilassa.

Jos olet enemmän kiinnostunut arkkitehtuurista, tutustu Futuro 13:een (Flußbadeanstalt 1, 10317 Berliini), 50 neliömetrin pyöreään taloon, jonka on suunnitellut suomalainen arkkitehti Matti Suurosen. Talo on valmistettu lasikuituvahvisteisesta muovista ja näyttää upealta, kuin UFO.

Makealle ystäville Naschhaus (Wühlichstrasse 25, 10245 Berliini) on loistava paikka vierailla. Se on skandinaavinen karkkikauppa, joka myy pääosin ruotsalaisia makeisia, mutta myös suomalaisia suklaata, kuten Fazer-patukoita, Geisha-suklaata ja Muumikeksejä.

Suomalaisen pariskunnan (Maybachufer 20, 12045 Berliini) ylläpitämä Populus Coffee on ehdottomasti vierailun arvoinen, jos pidät kahvista.

Finland Centre Berlin (Schleichermacherstrasse 24a, 10961 Berliini) järjestää konsertteja, saunoja, kirjallisuusiltoja ja suomalaisia aamiaisia.

Ja viimeinen vinkki: Muista tarkistaa elokuva- ja konserttitiedotteet!