12 vinkkiä matkustamiseen Suomessa 2024

12 vinkkiä matkustamiseen Suomessa 2024

Koskemattomat järvet, mäntymetsät, kallioiset rannikot, mielikuvituksellinen arkkitehtuuri, moderni design, saunat, suolainen lakritsi, kardemummalla päällystetyt leivonnaiset – monet asiat tekevät Suomesta yhden suosikkipaikoistani, joissa olen käynyt.

Suomi oli ensimmäinen kansainvälinen matkani pandemian jälkeen, ja se oli tarkoituksellista. Olen pitkään ollut ylpeä suomalaisesta perinnöstäni ja rakastin päivää, jonka vietin Helsingissä vuoden 2014 Baltian risteilyllämme. Mutta kotona oleminen inspiroi minua tutkimaan lisää. Tutustuin suomen kielen tunnille Zoomin kautta, opiskelin suomen kielen perussanastoa Duolingolla ja katsoin Deadwind and Bordertownia Netflixistä. Jokin maisemasta, ihmisistä ja kulttuurista tuntui tutulta ja myös toiveikkaalta, ja Suomen tekeminen ensimmäisenä maana, johon matkustin elämäni erittäin vaikean ajan jälkeen, tuntui oikealta.

Mike ja minä vietimme yhdeksän yötä Suomessa, joista neljä Helsingissä, kaksi yötä Turussa, yksi yö Tampereella ja kaksi yötä Vääksyllä. Näin meillä oli riittävästi aikaa tutustua kolmeen Suomen neljästä alueesta: pääkaupunkiseudulle, rannikolle ja saaristolle (Turku) sekä Järvimaahan (Tampere ja Vääksy). Suomen toinen alue on kaukaa pohjoisessa sijaitseva Lappi (meille ei ollut mielekästä vierailla kesän sesongin ulkopuolella, koska se olisi vaatinut paljon ylimääräistä matka-aikaa). Suurin osa amerikkalaisista turisteista pysyy Helsingissä, mikä on ymmärrettävää – se on erittäin siisti kaupunki ja siitä on mukava ryhdistäytyä eurooppalaiselle matkareitille – mutta rohkaisen viettämään aikaa pääkaupungin ulkopuolella, vaikka se olisi vain sivumatka Porvooseen.

Tätä postausta ei ole tarkoitettu kattavaksi matkaoppaaksi – suosittelen sitä varten Visit Finlandia, maan virallista matkailusivustoa, sekä Visit Turku, Visit Tampere ja Visit Lahti (joka kattaa suuren osan Järvimaata), jos olet. vierailevat näissä kaupungeissa tai alueilla. Nämä ovat omiin kokemuksiini perustuvia vinkkejä, joita en ole nähnyt muissa lähteissä ja jotka olisin toivonut tienneeni ennen matkaani. Suomi ei ehkä ole amerikkalaisten matkailukohde, mutta sen pitäisi olla!

1. Kaupungeilla on usein kaksi eri nimeä – yksi suomeksi ja toinen ruotsiksi.

Suomi kuului Ruotsin valtakuntaan 1300-luvulta vuoteen 1809 asti, ja tähän päivään asti maassa on ruotsinkielinen vähemmistö (noin 5 % suomalaisista puhuu ruotsia äidinkielenä). Suomi ja ruotsi ovat molemmat virallisia kieliä, ja molempia kieliä näkee usein kylteissä, ravintolamenuissa ja tuotepakkauksissa. Ruotsi on erityisen näkyvästi esillä maan kaakkoisosassa, jonne ruotsinkielinen väestö on keskittynyt.

Monilla kaupungeilla on eri nimet suomeksi ja ruotsiksi. Esimerkiksi Helsinki tunnetaan ruotsinkielisille nimellä Helsingfors, ja näet molemmat nimet valtatiekylteissä. Erityisesti kaksoisnimijärjestelmä monimutkaistaa Suomen Piensaaristopolulla, jossa osa kaupungeista tunnetaan yleisesti suomenkielisillä ja toiset ensisijaisesti ruotsinkielisillä nimillä. On hyvä ainakin olla tietoinen sekä suomen- että ruotsinkielisistä paikannimestä hämmennyksen minimoimiseksi.

2. Muista lajitella roskat.

Ensimmäinen vihjeeni siitä, että Suomi teki asiat hieman eri tavalla kuin Yhdysvallat jätteiden hävittämisessä, oli, kun Helsinki Airbnb-isäntämme selitti noin 10 minuuttia, miten jätteemme lajitellaan oikein, mukaan lukien kierros rakennuksen roskakoriin. kellari jokaiselle kierrätystyypille, orgaaniselle materiaalille, pakkauksille ja muille esineille. Jos yövyt Airbnb:ssä tai yksityisessä vuokra-asunnossa, isäntäsi todennäköisesti jättää sinulle ohjeet jätteiden lajittelusta, ja julkisilla paikoilla roskakorit on yleensä merkitty kuvilla, jotta voit selvittää, mitä menee minne.

3. Sinun täytyy saada linja-autot.

Bussit eivät pysähdy automaattisesti pysäkillä odottaville matkustajille – sinun on kiinnitettävä kuljettajan huomio ojennetulla käsivarrella samalla tavalla kuin taksilla. Varmista vain, että olet tarkistanut reitin numeron ja että saat oikean bussin!

4. Suomalaiset ottavat kahvin erittäin vakavasti.

Suomi on yksi eniten kahvia kuluttavista maista maailmassa, ja suomalainen juo keskimäärin 3-5 kuppia päivässä. Suurin osa siitä on suodatinkahvia, jota ihmiset valmistavat itselleen kotona tai töissä, mutta siellä on myös vankka kahvila- ja kahvilaelämä. Laadukasta, käsintehtyä espressojuomaa saa lähes mistä tahansa pikkukaupungin ruokapaikasta venesataman välipalakioskiin. Joimme paljon kahvia koko Suomen ajan, ja se oli jatkuvasti erinomaista.

Muutaman Starbucksin Helsingin toimipisteen lisäksi et näe amerikkalaisia kahvimerkkejä. Roberts Coffee on suosittu suomalainen ketju, ja Espresso Housella on toimipisteitä kaikkialla Pohjoismaissa ja Saksassa – nautimme molemmista, samoin kuin lukemattomista paikallisista itsenäisistä kahviloista, joissa vierailimme.

5. Tupakointi on sallittu ulkoravintoloissa.

Asun Yhdysvaltain osavaltiossa, jossa tupakointikielto koskee julkisia ulkotiloja, kuten ravintoloiden patioja, joten pidän savuttomia alueita itsestäänselvyytenä. Suomessa tupakointi ulkotiloissa (muilla kuin yleisillä uimarannoilla ja leikkikentillä) on sallittua. Jos olet herkkä tupakansavulle, kannattaa ehkä istua sisällä ravintoloiden ulkona sijasta.

6. Luottokortit hyväksytään laajalti.

Luottokortti on oletusmaksutapa Suomessa ravintoloissa, kaupoissa (myös hyvin pienissä ostoksissa paikallisissa yrityksissä) ja pysäköintimittareissa. Oleskelumme aikana meidän ei koskaan tarvinnut käyttää käteistä – itse asiassa, kun yritin maksaa postikorttia edelliseltä matkalta jääneillä euroilla, myyjä vaikutti aidosti hämmentyneeltä ja kertoi sitten minulle, että siitä oli jo niin kauan. joku oli maksanut käteisellä, että hän tarvitsi hetken selvittääkseen, kuinka tapahtuma käsitellään.

En viitsi nostaa tai vaihtaa mitään merkittävää rahasummia matkaasi varten (varmuuden vuoksi ehkä 20 euroa), koska et todennäköisesti tarvitse sitä.

7. Sinun tulee punnita ja merkitä omat tuotteesi.

Oletko koskaan ostanut jotain yhteisyrityksen bulkkiastioista ja joutunut punnitsemaan mantelipussi ja tulostamaan sitten etiketin? Suomessa ruokakaupan tuoteosasto toimii näin. Sen sijaan, että kassalla punnittaisiin banaanit kassalla (kuten Yhdysvalloissa on tyypillistä), sinä punnit omat tuotteesi ja näppäile oikea tuotekoodi (se on tuotetuotteesi kyltissä tai voit etsiä sen kosketusnäyttö, jos luet suomea tai ruotsia). Kätevä viivakooditarra tulostuu, jotta voit kiinnittää tuotteeseen, jonka jälkeen kassa voi skannata sen kassalla.

8. Lunasta muovipullopanttisi ruokakaupassa.

Samoin kuin muissa Euroopan maissa, joissa olen käynyt, Suomessa peritään muovipulloista pantti. Voit lunastaa sen laittamalla tyhjät pullot ruokakaupan koneeseen (niitä voi olla muuallakin, satuin näkemään ne ruokakaupoissa). Saat kuitin, jonka voit esittää kassalle saadaksesi rahaa päivittäistavaraostostasi.

9. Pidä silmäsi auki tuorepuristetun appelsiinimehun annostelijoille.

Mike rakastui appelsiinimehuannostelijoihin, joita löysimme lähi- ja ruokakaupoista ympäri Suomen. Ne eivät ole suomalainen keksintö (näkemämme mallit olivat espanjalaisen Zumexin valmistamia), mutta ne vaikuttivat melko yleisiltä. Jokaisen koneen yläosassa on appelsiinikori, ja kun asetat tyhjän pullon paikalleen ja painat vipua, appelsiinit puristetaan yksitellen pulloon. Se on tuorein appelsiinimehu, jota olen koskaan maistanut, ja se oli melko kohtuuhintainen verrattuna siihen, mitä saatat viettää mehubaarissa tai yhteisyrityksessä Yhdysvalloissa.

10. Laita astiat pesualtaan yläpuolella olevaan kaappiin kuivumaan.

Suomalaiset asunnot ja talot ovat yleensä melko pieniä, joten suunnittelutemppuja tilan säästämiseksi on paljon. Suosikkini on astiankuivauskaappi, joka on vakiovaruste suomalaisissa keittiöissä. Sen sijaan, että laittaisit juuri pestyt astiat telineeseen kuivumaan (mikä vie arvokasta pöytätilaa), aseta ne pesualtaan yläpuolelle olevaan kuivauskaappiin. Kuivauskaapissa on metallihyllyt, joiden avulla vesi pääsee tippumaan alla olevaan pesualtaaseen, ja astiat ovat poissa näkyvistä ja tieltä.

11. Suihkuissa ei ole reunakiveä.

Suihkut ovat Suomessa tyypillisesti jalkakäytäviä, mikä tarkoittaa, että suihkun ja kylpyhuoneen lattian välillä ei ole kohotettuja reunoja tai rajoja (usein ei ole myöskään ovea). Plussaa on se, että tämä tekee suihkusta helpommin saatavilla; haittapuolena on, että vettä pääsee koko lattialle. Kylpyhuoneessa on tavallisesti vetolasta, joka työntää veden viemäriin suihkun jälkeen.

12. Ota mukaan silmänaamio.

Koska se on niin kaukana pohjoisessa, Suomen päivät ovat hyvin pitkiä myöhään keväällä, kesällä ja alkusyksystä – toukokuun lopun/kesäkuun alun matkallamme aurinko nousi noin kello 4.00 ja laski noin klo 22.30. Kaikissa majoitustiloissamme ei ollut pimennysverhoja tai verhoja, ja Mike olisi varmasti nukkunut paremmin silmänaamion kanssa.